Wat is VoIP en hoe werkt VoIP?

VoIP staat voor “Voice over IP”. Hiermee gaat de telefonie niet meer over de telefoonlijn, maar over uw internet verbinding.
In dit geval zullen de gesprekken over het internet lopen, welke van een snelheid tot 100 Gb/s kan beschikken afhankelijk van de kabels en apparatuur. Dit is uiteraard velen malen sneller dan de gebruikelijke telefoonlijn, waardoor de kwaliteit van de gesprekken beter zal zijn.

Voordelen van VoIP

Het voordeel van VoIP is dat u via één centrale al uw verbindingen kunt beheren en controleren.
Tevens scheelt deze manier van telefonie kosten i.v.m. het gebruik van één infrastructuur.

Dankzij VoIP is het mogelijk om kosteloos hetzelfde telefoonnummer te gebruiken op meerdere locaties en door meerdere gebruikers.
Tevens kunt u voor een aanzienlijk lagere prijs internationale gesprekken voeren.
Omdat internetverbindingen de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd, is de kwaliteit hiervan aanzienlijk verhoogt.
Het voordeel is dat de gesprekken vloeiender zullen lopen en er weinig tot geen problemen zullen ontstaan bij het gesprek.

Het is mogelijk om uw computer en telefoon op één verbinding te plaatsen, in dit geval gaat er een UTP-kabel naar de telefoon vanaf de switch of router, waarvan een tweede UTP-kabel van de telefoon naar de computer loopt. Dit is overigens niet mogelijk bij alle VoIP telefoons.
Tevens hebben de meeste VoIP telefoons de “PoE” functie, dit staat voor “Power over Ethernet”, hiermee word het betreffende apparaat van stroom voorzien via de UTP-kabel. Dit betekent dat het apparaat maar één kabel nodig heeft om volledig te kunnen functioneren.

Nadelen van VoIP

VoIP stelt hoge eisen aan het netwerk, waardoor deze mogelijk moeilijker te implementeren is in oudere netwerken. Vanwege de mogelijk lagere kwaliteit van deze netwerken zullen de gesprekken vaak vertraging oplopen.

Zoals eerder werd vermeld, kunnen de meeste VoIP telefoon hun stroomvoorziening ontvangen via de UTP-kabel.
Wel heeft dit het nadeel dat deze de juiste netwerkapparatuur nodig heeft die deze functie ondersteunt, welke vaak duurder zijn dan de gebruikelijke netwerk apparaten.

Het kan wel eens voorkomen dat uw internetverbinding wegvalt, dat is uiteraard erg vervelend. Maar uw telefonie valt daarmee tevens weg, doordat deze ook via het netwerk werkt. Mocht dit gebeuren, kunt u desnoods het nummer door laten schakelen naar een mobiel nummer of een ander telefoonnummer dat wel beschikbaar is.